Hanat Hanat TV

Str Gł. Leszczyna owoce

Leszczyna = złotówki w skorupce, zalety i wady uprawy orzechów

 Opłacalność produkcji leszczyny w skorupie i świeżych. Które się bardziej opłacają? Wady i zalety uprawy. Praktyczne wskazówki produkcyjne - dr inż. Bogumił MarkuszewskiTSW 2018 Nadarzyn.

 Orzechy laskowe mają najwyższą wartość odżywcza i energiczną ze wszystkich owoców uprawianych w naszej strefie klimatycznej. Orzechy powinni jeść dzieci, osoby starsze. Chorzy na anemię, cukrzycę, serce, nerwy także pracujący intensywnie umysłowo. Ograniczają otyłość, przedwczesną sklerozę, przedłużają młodość, łagodzą zmęczenie i oczywiście poprawiają samopoczucie. Co ważne są wybitnie odżywcze i dobrze strawne a olej wartościowszy od oleju z oliwek. Nie bagatelne są też wartości lecznicze liści, kory, kotek.

 Liście leszczyny, kora z młodych gałązek – olejki eteryczne, glikozydy i cukry; kora – garbniki i kwasy organiczne, zioła moczopędne, leczenie żylaków, zaburzeń w krążeniu krwi, odleżyny, obrzęki, oparzenia, czyraki, świerzb i ropiejące rany. Kotki leszczyny to bardzo dobry środek napotny na przeziębienia, nieżyty przewodu pokarmowego z biegunką. Orzechy laskowe produkowane w Polsce w chłodniejszym klimacie maja więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych – 18 % niż w Europie południowej i zachodniej – 9,74% . Kwas linolowy zapobiega i leczy miażdżycę bo usprawnia transport cholesterolu i obniża jego poziom we krwi; zmniejsza skłonność do zakrzepów krwi.

 Opłacalność produkcji leszczyny. Który kierunek produkcji jest bardziej opłacalny? Zalety i wady uprawy orzechów w skorupie i świeżych. Wpływ innych czynników na opłacalność uprawy. Praktyczne wskazówki w produkcji orzechów laskowych świeżych.